lørdag 28. mai 2011

Oppdrag: Ost


Å finne ost som ligger litt over gjennomsnittet kan være en utfordring. Bor du i Oslo, har du heldigvis noen alternativer, og Fromagerie er et av dem. Butikken ligger i Bogstadveien på Majorstuen og er en liten men god ostesjappe som har et stort utvalg av Franske oster. Noen norske oster har det også blitt plass til, samt en del andre delikatesseprodukter som spekemat, pølser, oljer, sjokolade og mer. 

Denne type butikker er viktige innslag i en verden full av kjedelige storskala-produsenter fordi de hjelper de små, lokale produsentene som fokuserer på kvalitet og ikke kvantitet, samt at de hjelper oss forbrukere med å utvide våre gastronomiske horisonter.


 
En ost er ikke en ost. Neste gang du handler på Rimi kan du jo for eksempel titte på beskrivelsen av de ulike produktene. Nå er det sånn i Norge at hvis man putter navnet OST på pakningen, så må det også være laget av melkeråvarer. På grunn av denne ordningen finner de falske produsentene kreative navn på produktene sine og kaller dem ting som "Pizzatopping" og "Revet økonomi". Dersom det ikke brukes ord som "Ost", "Feta" eller helt konkrete beskrivelser, er dette høyst sannsynlig en røre av palmeolje, potetstivelse, farger og smaksstoffer. Denne smørja finnes også helt sikkert på den fryste lasagnen din hvis det ikke står noe om toppingen på pakningen, det samme gjelder pizzaen på den billige pizzeriaen nede i gata...

Det var Mozzarellaen sin det!!
Måten vi produserer matvarer på nå om dagen fører til større og større forskjeller mellom god og dårlig mat og osten er intet unntak. Jeg syns derfor det er verd noen ekstra kroner for å få en god opplevelse, sånn som man kan få på Fromagerie!

søndag 22. mai 2011

Yaya's - Yeah!



Tuk-Tuk'en er på plass!
Denne restauranten går nok ikke inn i bøkene for kortreist mat og lokale tradisjonsretter, men fanden så gøy det er at noen tør å gjøre noe sånn! Jeg snakker om Yaya’s Thai Beach Bungalow, som er et Thai-konsept som er tatt helt ut til det ekstreme. Normalt skulle man tro at en restaurant som dette ville gått ad undas etter kort tid, men dette er faktisk i ferd med å bli en kjede. Nå er det hele tre restauranter i Oslo. Jeg tror mye av grunnen er at maten er autentisk i forhold til det man får servert i Thailand og at omgivelsene er... sinnsyke. Akkurat som i Thailand. 

Det befriende med dette stedet er at det er ekstremt uhøytidelig, samtidig som at servering og kokekunst er meget bra. En slik kombinasjon er ikke enkel å få til. Det er også de små detaljene som gjør det morsomt å besøke restauranten. Her er det lastet inn med møbler og gjenstander hentet direkte fra Thailand. Til og med været har de fått med seg! Skal det være Thai, så skal det være Thai! 





Restauranten ved Stortinget har også en stor og kul uterestaurant som er et bra alternativ når man ønsker litt ro rundt ørene på en sommerdag. Har du vært på Yaya’s? Hva syns du? – bruk kommentarfeltet!

torsdag 19. mai 2011

Utvalg i matbutikker

Det raser store diskusjoner om både utvalg og pris i matvarebutikkene i Norge om dagen. Selv om jeg tviler på at vi får noen løsning på det med det første, er det i hvert fall godt at det blir satt på dagsorden. Jeg skal være forsiktig med å komme med noen konkrete grunner til hvorfor prisene på matvarene er så høye som de er. Ica har ikke tjent penger på flere år, og jeg tror på Reitan når han sier at Rimibutikkene jobber med en bunnlinje på 3%. Dette viser at konkurransen er reel og at det nok ligger mer potensial i politiske beslutninger innen importvern, toll, avgifter og landbrukssubsidier. Dette er ingen enkel røre, så derfor tror jeg heller ikke det blir noen løsning med det første. 

UTVALGET, derimot, der har du og jeg og mannen i gata langt større påvirkningskraft. Som forbrukere har vi stor makt i hvordan vi gjør våre daglige innkjøp av mat og drikke. Her er tre fine regler for hvordan du kan påvirke utvalg og kvalitet:

1. Handle alltid matvarer i en butikk med kjøledisk - Hold deg unna småbutikkene som kun skal skumme fløten å selge deg boksmat, frysevarer og tørrmat.

2.Spør betjeningen - Har de ikke det du leter etter, så spør betjeningen eller send en e-post. Slike henvendelser er viktigere enn du tror.

3. Klag - Vi nordmenn er ikke gode på klaging, og jeg tar meg i det selv mange ganger. Jeg syns det er stress, og man vil ikke lage mye styr på grunn av en halvråtten paprika. Men, får du med deg grønnsaker eller annen mat hjem som ikke holder mål, så si i fra sånn at butikken skjerper seg.

Eller er jeg helt på jordet? Kjør debatt! - Bruk kommentarfeltet: 


mandag 16. mai 2011

Hipp Hipp - God Mat!

Så er 17 mai her! Dagen man dytter i seg pølser og iskrem. Industrien forventer at det går med over 16 millioner pølser denne dagen og opp mot 7 millioner iskrem i ulike varianter. 

Nordmenn har liten kultur for å gå ut å spise lunsj, men akkurat denne dagen kan restauranter over hele landet fryde seg over fulle ordrebøker og kø på utsiden. De som ikke går ut på restaurant, samler familien hos svigermor for å boltre seg i kaker og koldtbord. Eller? Hva spiser du på 17 mai? 

torsdag 5. mai 2011

Veimat: Marché




Det meste av norsk veimat selges under samme prinsipp som det meste av all annen mat i Norge: Det skal være raskt, enkelt og billig. Det kan i og for seg være greit nok, men hvem bestemte at vi kun skal spise vasne hamburgere, tørre pølser eller masseproduserte kjøttkaker med sprett? Svaret er nok at vi som forbrukere må ta en del av skylden. Vi er ganske enkelt for dårlige til å si i fra når noe er dårlig, og vi  oppsøker litt for ofte det enkle alternativet når vi er sultne.

Det finnes heldigvis noen gode steder å stoppe for de som vil oppleve god mat på veien. Jeg kunne nevnt en del, men i dag skal jeg fokusere på en kjede som ser ut til å ha klart å holde stand i Norge, samtidig som de klarer å levere god mat som er laget på lokale, gode råvarer, nemlig Marché.

Marché kom til Norge for noen år siden, men har vært representert nedover i Europa i snart 30 år. Har du kjørt gjennom Sveits eller Tyskland har du nok hatt muligheten til å svippe innom en av dem. Konseptet går ut på at man som gjest kan plukke ut den maten man selv ønsker fra et stort torg som bugner av friske grønnsaker, frukt, hjemmelagde middagsretter, pasta, kaker og så videre. Ordet Marché betyr faktisk ”handletorg”.

Her kan du finne kokken midt i lokalet, hamrende på en snitzel, eller kjenne lukten av friske jordbær i det de blendes til en forfriskende juice. Dette er for meg en fantasisk måte å selge sine varer på. Ingen kjedelige kjøledisker og matfat med plastfolie her i gården!

Både veikroer og andre spisesteder har mye å lære av dette sveitsiske konseptet. For det første at man kan lage god mat uten alt for store kostnader hvis man bare benytter seg av de råvarene som er i sesong og som kan hentes i nærheten. For det andre så handler mye om presentasjon, og her er Marché overlegne.

Marché startet i Norge gjennom å kjøpe kjeden By the Way, så mange av restaurantene har fortsatt beholdt dette navnet. Totalt er det omkring 10 veikroer i Norge i dag.

Skal du ut på veien i sommer og trenger tips, så har DHL en glimrende guide over steder som serverer sunn, hjemmelaget og god mat. Sjekk her: www.dhlguiden.no

Har du tips om steder å stoppe for god mat, så setter jeg veldig pris på om du legger igjen en kommentar.

torsdag 28. april 2011

Oslo Spiseforretning


Hvis man tenker etter, er det et relativt lite utvalg av restauranter som tør å satse på full-norsk meny. I Oslo er vi heldige å ha noen få, og Oslo Spiseforretning er en av dem. Jeg mener ikke steder som tilbyr norske tradisjonsretter som komper, får-i-kål og kjøttkaker, men kjøkken som i så stor grad som mulig benytter seg av lokale råvarer for å skape det nye og moderne norske kjøkken. For å få til det, er det viktig å ha god kunnskap om hvor man får tak i varene. Det er nok dessverre ikke sånn at bare fordi ting er produsert i Norge, så er det automatisk av ypperste kvalitet. Gudene skal vite at kjøkkensjefen her i huset må ha en leverandørliste lang som en kjøkkenrull, for her blir alle Norges beste landsdeler representert i løpet av et år.

Opplever du gleden av å gafle i deg en "dagens meny" må du huske å sette av plass til ost. Deler av Norge er snart på høyde med både Frankrike, Spania, Italia og de andre  kjente ostemakere takket være de små gårdsysteriene som klarer å sette et bra norsk særpreg på sine produkter. Denne restauranten er et supert utstillingsvindu for de beste norske, så ikke la sjansen gå fra deg! 

Oslo Spiseforretning har forresten også vunnet en menypris for sin tydelige norske identitet som er presentert på menykartet. Har du gjester fra utlandet, er dette et kult sted å vise fram Norge!  


mandag 25. april 2011

Ut på tur: Jordan!



Typisk gatecafé
Jeg har vært heldig og tilbrakt påsken i Aqaba, Jordan, ved Rødehavet med min familie. Først litt kort om Aqaba: En fantastisk by som ligger helt syd i landet og som  fortsatt er så lite turistifisert at man får oppleve byen og landet uten for mange turist-kulisser. Byen er et kjempefint utgangspunkt for dagsturer til steder som Petra, Dødehavet, Jerusalem og Wadi Rum. Et kvarter med bil eller buss fra sentrum ligger Tala Bay som er en bukt med de nyeste resortene og beste strendene. Havner du her, kan du glede deg over langstrakte strender med utsikt til både Egypt, Israel og Saudi Arabia. I tillegg er det et godt utgangspunkt for dykking og snorkling.

I løpet av dagen er denne oksen partert og solgt.

Selv om Aqaba er en liten by, har kjeder som Mc Donalds og Burger King gjort sitt inntog. Uff... Men det fins rikelig med gode alternativer for de som er på jakt etter lokale matopplevelser. Mitt viktigste tips er å holde seg unna hotellene når måltidene skal nytes. Her blir man nemlig flådd levende! Et typisk måltid ligger her ca 20 % under norske restauranter, mens inne i byen kan man få seg en stor middag med lokale retter til 20 - 30 kroner. Du trenger ikke være redd for matforgiftning i dette landet, i motsetning til hos våre venner over fjorden, i Egypt... I denne delen av Jordan kan man faktisk drikke vannet rett fra springen og det er aldri grunn til å være skeptisk til verken salat, fisk, kjøtt eller noe annet.


180 kroner for middag til 10 personer er ikke dumt.







En viktig del av opplevelsen når man er på tur er selvfølgelig å teste ut de lokale råvarene og rettene som blir servert. Her anbefaler jeg på det sterkeste å sette seg ned på en av fortauscafeene. De har rask omsetning på varene og serverer autentisk arabisk mat uten særlig ventetid. Ta gjerne en tur i gaten og kikk på de lokale frukt-,  kjøtt- og fiskehandlerne som stolt viser fram dagens produkter. Kanskje litt uvant for en nordmann å se skrottene henge i taket til utstilling, men man skal huske på at det er dette som er normalt, og at det er vakuumpakningen som er unormal. I store deler av verden kan kundene glede seg over at tiden og veien fra dyret slaktes til det havner på tellerknen er veldig kort og det gjelder også i Jordan.
Lam til salgs, slaktet for en time siden

Det er begrenset hvor mange steder man får besøkt på en uke, men her er i hvert fall noen tips dersom du skulle være heldig å besøke byen (noen også anbefalt av lokale kjentfolk): 


Cafe Arabic Moon (billig og bra gaterestaurant med arabisk / jordansk meny)
Ali Baba (populær restaurant med lokale og internationale retter)
Syria Palace (Syriske og lokale retter - bra og billig gatecafé)
Romeros (litt finere restaurant med lokale råvarer inspirert av det Italienske kjøkken. Gode på sjømat!)
Kings på Hilton (går for å være byens mest eksklusive restaurant med en halv fot i Michelin guiden)

Ta med krydder hjem!
Det man SKAL prøve når man er i Jordan er ulike retter som: Moutabal (auberginpuré), hummus (kikertpuré med olivenolje), tabouleh (persillesalat med minte, bulgur osv), fattoush (salat med grillet pitabrød), sambousek (frittert snack som inneholder kjøtt, ost og urter) og fattoush (stekte boller med kikerter/favabønner). Som regel selges disse som et samlet måltid sammen med pitabrød og er ofte beskrevet på menyen som "Arabic Platter"", "Arabic Night" eller noe i den duren. I tillegg må man ha i bakhodet at man her i gården er utrolig flinke med kombinasjonen grill og lammekjøtt, så ikke reis hjem uten å ha smakt sterkt krydret lammekjøtt eller Mensaf. For de mest nysgjerrige har man også en jordansk versjon av smalahove som jeg dessverre ikke fikk prøvd, men som visstnok er en delikatesse. Husk også at Jordan har mye bra vin som selges på de lokale sprit-sjappene, masse gode krydder og selvfølgelig arabisk kaffe! 

Har du vært i Jordan, eller har tips om matkultur i regionen, så ikke nøl med å legge igjen en kommentar.


Grønt på Grønland

Innvandrerbutikkene er overlegne på utvalg og kvalitet!
Jeg føler meg heldig som har muligheten til å spasere gjennom Grønland hver dag etter jobb. Her er det flere innvandrerbutikker som holder åpent alle dager i uken. Frukt, grønt, fisk og kjøtt omsettes i høyt tempo slik at varene alltid er ferske. Etter de siste ukes debatter om priser og utvalg i matkjedebutikkene er det interessant å observere at disse butikkene klarer å holde et stort utvalg av varer med meget lave priser selv om de ikke er tilknyttet superstore matvarekjeder. Ikke bare er prisene her lave, men kvaliteten er også av ypperste kvalitet. Fyll opp en bærepose med frukt og grønt, og du vil blir overrasket over prislappen. Besøk gjerne slakteren også.

Ferske urter og krydder er billig på Grønland!
Asiatisk mat er ofte på min meny. Thai- og Indisk mat er oh-so-good! Det er imidlertid så og si umulig å få tak i alle produktene som skal til for å lage rettene hvis man besøker normale matbutikker. Derfor er det fantastisk å svippe innom Grønland og plukke opp kaffirlimeblad, thai basillikum og curry leafes for å få til et ekte måltid hjemme!