lørdag 12. november 2011

Ut på tur: Toscana



I oktober fikk jeg muligheten til å dra på en ordentlig vin-tur til Toscana. Man MÅ ikke være vinkjenner og entusiast for å trives her, men det hjelper godt å være en livsnyter i det minste. Her handler det meste om mat og vin, nemlig. Med utgangspunkt i den lille fjelllandsbyen Montalcino har man et arsenal av gastronomiske opplevelser å boltre seg i. Her handler selvfølgelig det meste om vin, men dette er landsbygda, så her er det bare å lene seg tilbake og nyte de lokale variantene av skinker, ost, olivenolje, pasta - - ja, egentlig det meste du forbinder med Italiensk matkultur. 

San Polo (Allegrini familien) - Idylliske omgivelser
Nå er jeg denne gangen invitert til ulike produsenter av vin. Det er fullt mulig å besøke mange av gårdene som privatperson, men avtaler må gjøres på forkant. Det går også egne "vinbusser" som man kan bli med på en rundtur. De fleste produsentene har egne utsalgssteder der man kan få en god deal på vin, grappa og de ulike andre produktene som lages i området. Mange har også en café, restaurant eller en eller annen serverings-mulighet. 

San Polino



Det er interessant å se hvor forskjellig mye av produksjonen av vinen her foregår. Tradisjonelt sett er Montalcino regnet som det mest velrenommerte distriktet i Toscana. Her er det selvfølgelig strenge regler for hvordan vinen skal tilvirkes, men ulikhetene ligger i om produksjonslokalene er nye eller gamle, om gårdene er store eller små og hvilke typer viner man ønsker å fremstille. 

Fra kjelleren til Fattoria dei Barbi
Eksempelvis driver man på den ligge gården San Polino med biodynamisk jordbruk. Det betyr blant annet at man lar artsmangfoldet få utvikle seg mellom vinrankene og at man til enhver tid må finne kreative og naturlige mottiltak ved angrep av sopp, insekter og lignende. Det er selvfølgelig også strenge restriksjoner mht sprøytemidler, tilsetninger osv. Gården har produsert fantastiske Brunello-viner siden 2001, men de høster også oliven som de lager en liten skvett høykvalitets olivenolje av. Denne gården er veldig liten, og drives av et ektepar, men på knausen ved siden ligger gården San Polo som eies av Allegrini-familien. Her finner man et lagt større anlegg og topp moderne fasiliteter. Sjansene er store for at du har drukket en Allegrini-vin de siste årene, for å si det sånn! 

Greit utvalg i kjelleren til en restaurant
Hele Toscana er preget av det jordbruket som finnes her. Jeg har tidligere vært i Roma og vært skuffet over de gastronomiske opplevelsene man får oppleve der. Her på landet er det noe helt annet. Det er rett og slett umulig å ikke bli sjarmert i senk av de enkle caféene, restaurantene, eller "Enoteca" som da som oftest er en kombinasjon av restaurant og vinutsalg. Drikk vin først og kjøp den med hjem etterpå til en god pris. Greit konsept!! 


Små tips: Selv om jeg ikke akkurat er veldig kjent i området, kan jeg komme med følgende tips:
- Bil er nødvendig! Lei en på flyplassen for eksempel
- Gjør avtaler hvis du vil besøke vingårder. Kommer du i innhøstingen for eksempel, blir du kjeppjaget
- Ta fly til Pisa eller Firenze. Sjekk også Swiss Air som flyr via Zurich
- Ta med masse vin hjem. Magnumflasker gir best kvalitet, men litt vriene å få med kanskje
- På Gardermoen står det en "tollautomat" (rett ved tollslusa) som er veldig enkel å bruke. Tast inn hvor mange flasker du har med ekstra og dra kortet.  

Del dine erfaringer fra Toscana ved å benytte kommentarfeltet: 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar