lørdag 2. april 2011

Spekemat i Oslo


 
Fenaknoken er en butikk i Oslo som definitivt er verd et besøk dersom du er på jakt etter norske nisjeprodukter eller rett og slett en inspirerende matopplevelse. Her er det Eirik Bræk som regjerer. Han har mange år bak seg som kokk, men har i over 20 år også drevet denne butikken som må sies å være litt utenom det vanlige. Det geniale med Eirik er at du får gode råd for tilberedning av maten, og gjerne en god historie om matens opprinnelse med på kjøpet. Fenaknoken ligger beskjedent til i enden av Tordenskioldsgate i Oslo ikke langt fra Aker Brygge. Selv om butikken kanskje er mest kjent for sitt utvalg av spekemat og sin catering av norske tradisjonsretter bygd opp rundt spekemat, finner man massevis av produkter fra små produsenter fra hele landet. Tørrfisk, klippfisk, oster, urter, urkorn, pølser, fugl og fisk…


Butikken er delt opp i tre tema: Kystnorge, Bygdenorge og Skinkeverden. Dette var faktisk det første utsalget i Norge for den berømte Pata Negra skinka. En av de aller første skinkene som kom til denne butikken henger ennå i taket til modning :-) - 22 år! Hvis du tror at skinke er skinke, så er dette stedet for å få det avkreftet. Prøvesmaking er nemlig obligatorisk i denne butikken. Dagens besøk ga en innføring av fenalår av villsau og diverse skinker fra innlandet, ulike typer egg og linefanget fisk som jeg skal skrive om senere.


Det er et paradoks at denne butikken er mer besøkt av utlendinger enn av nordmenn. Turister er gode til å finne kulturskatter i de landene de besøker, og her er det om å gjøre å få med seg en ”bit av Norge” med hjem. Litt kulere å ha med seg speket orrfugl enn melkesjokolade fra Freia for å si det sånn… Butikken fortjener ros for sin innsats for å fremme norsk matkultur, så løp og kjøp!    

1 kommentar: