torsdag 5. mai 2011

Veimat: Marché




Det meste av norsk veimat selges under samme prinsipp som det meste av all annen mat i Norge: Det skal være raskt, enkelt og billig. Det kan i og for seg være greit nok, men hvem bestemte at vi kun skal spise vasne hamburgere, tørre pølser eller masseproduserte kjøttkaker med sprett? Svaret er nok at vi som forbrukere må ta en del av skylden. Vi er ganske enkelt for dårlige til å si i fra når noe er dårlig, og vi  oppsøker litt for ofte det enkle alternativet når vi er sultne.

Det finnes heldigvis noen gode steder å stoppe for de som vil oppleve god mat på veien. Jeg kunne nevnt en del, men i dag skal jeg fokusere på en kjede som ser ut til å ha klart å holde stand i Norge, samtidig som de klarer å levere god mat som er laget på lokale, gode råvarer, nemlig Marché.

Marché kom til Norge for noen år siden, men har vært representert nedover i Europa i snart 30 år. Har du kjørt gjennom Sveits eller Tyskland har du nok hatt muligheten til å svippe innom en av dem. Konseptet går ut på at man som gjest kan plukke ut den maten man selv ønsker fra et stort torg som bugner av friske grønnsaker, frukt, hjemmelagde middagsretter, pasta, kaker og så videre. Ordet Marché betyr faktisk ”handletorg”.

Her kan du finne kokken midt i lokalet, hamrende på en snitzel, eller kjenne lukten av friske jordbær i det de blendes til en forfriskende juice. Dette er for meg en fantasisk måte å selge sine varer på. Ingen kjedelige kjøledisker og matfat med plastfolie her i gården!

Både veikroer og andre spisesteder har mye å lære av dette sveitsiske konseptet. For det første at man kan lage god mat uten alt for store kostnader hvis man bare benytter seg av de råvarene som er i sesong og som kan hentes i nærheten. For det andre så handler mye om presentasjon, og her er Marché overlegne.

Marché startet i Norge gjennom å kjøpe kjeden By the Way, så mange av restaurantene har fortsatt beholdt dette navnet. Totalt er det omkring 10 veikroer i Norge i dag.

Skal du ut på veien i sommer og trenger tips, så har DHL en glimrende guide over steder som serverer sunn, hjemmelaget og god mat. Sjekk her: www.dhlguiden.no

Har du tips om steder å stoppe for god mat, så setter jeg veldig pris på om du legger igjen en kommentar.

1 kommentar:

  1. Tusen takk for hyggelig blogg-innlegg, har lagt det ut på Facebook-siden vår :)

    SvarSlett