mandag 25. april 2011

Ut på tur: Jordan!



Typisk gatecafé
Jeg har vært heldig og tilbrakt påsken i Aqaba, Jordan, ved Rødehavet med min familie. Først litt kort om Aqaba: En fantastisk by som ligger helt syd i landet og som  fortsatt er så lite turistifisert at man får oppleve byen og landet uten for mange turist-kulisser. Byen er et kjempefint utgangspunkt for dagsturer til steder som Petra, Dødehavet, Jerusalem og Wadi Rum. Et kvarter med bil eller buss fra sentrum ligger Tala Bay som er en bukt med de nyeste resortene og beste strendene. Havner du her, kan du glede deg over langstrakte strender med utsikt til både Egypt, Israel og Saudi Arabia. I tillegg er det et godt utgangspunkt for dykking og snorkling.

I løpet av dagen er denne oksen partert og solgt.

Selv om Aqaba er en liten by, har kjeder som Mc Donalds og Burger King gjort sitt inntog. Uff... Men det fins rikelig med gode alternativer for de som er på jakt etter lokale matopplevelser. Mitt viktigste tips er å holde seg unna hotellene når måltidene skal nytes. Her blir man nemlig flådd levende! Et typisk måltid ligger her ca 20 % under norske restauranter, mens inne i byen kan man få seg en stor middag med lokale retter til 20 - 30 kroner. Du trenger ikke være redd for matforgiftning i dette landet, i motsetning til hos våre venner over fjorden, i Egypt... I denne delen av Jordan kan man faktisk drikke vannet rett fra springen og det er aldri grunn til å være skeptisk til verken salat, fisk, kjøtt eller noe annet.


180 kroner for middag til 10 personer er ikke dumt.







En viktig del av opplevelsen når man er på tur er selvfølgelig å teste ut de lokale råvarene og rettene som blir servert. Her anbefaler jeg på det sterkeste å sette seg ned på en av fortauscafeene. De har rask omsetning på varene og serverer autentisk arabisk mat uten særlig ventetid. Ta gjerne en tur i gaten og kikk på de lokale frukt-,  kjøtt- og fiskehandlerne som stolt viser fram dagens produkter. Kanskje litt uvant for en nordmann å se skrottene henge i taket til utstilling, men man skal huske på at det er dette som er normalt, og at det er vakuumpakningen som er unormal. I store deler av verden kan kundene glede seg over at tiden og veien fra dyret slaktes til det havner på tellerknen er veldig kort og det gjelder også i Jordan.
Lam til salgs, slaktet for en time siden

Det er begrenset hvor mange steder man får besøkt på en uke, men her er i hvert fall noen tips dersom du skulle være heldig å besøke byen (noen også anbefalt av lokale kjentfolk): 


Cafe Arabic Moon (billig og bra gaterestaurant med arabisk / jordansk meny)
Ali Baba (populær restaurant med lokale og internationale retter)
Syria Palace (Syriske og lokale retter - bra og billig gatecafé)
Romeros (litt finere restaurant med lokale råvarer inspirert av det Italienske kjøkken. Gode på sjømat!)
Kings på Hilton (går for å være byens mest eksklusive restaurant med en halv fot i Michelin guiden)

Ta med krydder hjem!
Det man SKAL prøve når man er i Jordan er ulike retter som: Moutabal (auberginpuré), hummus (kikertpuré med olivenolje), tabouleh (persillesalat med minte, bulgur osv), fattoush (salat med grillet pitabrød), sambousek (frittert snack som inneholder kjøtt, ost og urter) og fattoush (stekte boller med kikerter/favabønner). Som regel selges disse som et samlet måltid sammen med pitabrød og er ofte beskrevet på menyen som "Arabic Platter"", "Arabic Night" eller noe i den duren. I tillegg må man ha i bakhodet at man her i gården er utrolig flinke med kombinasjonen grill og lammekjøtt, så ikke reis hjem uten å ha smakt sterkt krydret lammekjøtt eller Mensaf. For de mest nysgjerrige har man også en jordansk versjon av smalahove som jeg dessverre ikke fikk prøvd, men som visstnok er en delikatesse. Husk også at Jordan har mye bra vin som selges på de lokale sprit-sjappene, masse gode krydder og selvfølgelig arabisk kaffe! 

Har du vært i Jordan, eller har tips om matkultur i regionen, så ikke nøl med å legge igjen en kommentar.


2 kommentarer:

  1. Jeg var i Aqaba tidlig i våres og kjenner meg godt igjen i det du skriver. Fantastisk mat (og fantastisk land). Det ser ut som om jeg har funnet de samme spisestedene og den samme maten som deg :) I tillegg til det du har nevnt synes jeg også det er verdt å nevne noe av den vidunderlige teen man kunne få servert (særlig "beduinte", gjerne til en vannpipe), og den obligatoriske myntelemonaden.

    Og er man hypp på fast food er det ingen grunn til å sverge til Mc Donalds. Jordans fastfood i form av den beste falaffelen du noen gang har spist til den nette pris av tre kroner på falaffelsjappa på hjørnet, er en vinner!

    SvarSlett
  2. Kult å høre at du deler mange av de samme opplevelsene. Jordan er veldig undervurdert her oppe i nord, det er nok mye skepsis på grunn av problemene nabolandene. Faktum er vel at fredeligere land skal man lete lenge etter! Vannpipa kommer man ikke unna, nei. En fin avrunding på et godt måltid, eller bare som kos. Jeg er ikke så inne i te, men den arabiske kaffen med kardemomme er jo ikke dum. Tok med en kilo hjem :-)

    SvarSlett