mandag 8. august 2011

Oppdrag: Skogsopp


Madammen og jeg har vært ute å plukket en del sopp i sommer, men denne helgen løsnet det skikkelig! Ingenting er bedre enn å komme over store flak med 50 - 60 kantareller av perfekt kvalitet. Sanking av sopp er en av de enkleste måtene å finne ekte og god mat ute i naturen på. Med på kjøpet kan man ofte plukke med seg blåbær, tyttebær, markjordbær og hva man enn finner og kan om andre nyttevekster. 

I løpet av de siste årene har repertoaret blitt litt flere typer enn bare kantarell, men jeg må innrømme at jeg syns den er den beste soppen i skogen. Har du ikke mye peiling på sopp, så kan det lønne seg å sjekke ut internettsider og bøker før du setter i gang med de mer usikre variantene, for soppforgiftning er faktisk livsfarlig og hver år blir folk alvorlig syke på grunn av feilplukking. Likevel burde følgende varianter være innenfor rekkevidde dersom du er noenlunde forsiktig: 



Kantarell: Stekes som den er eller i ragu. Mitt beste tips er å toppe den på pizza med fenalår!
Traktkantarell: Fin til supper og sauser.
Steinsopp: Meget anvendelig, fin til alt mulig.
Piggsopp: Syns den er best når den blandes inn med kantareller og stekes.


Ok, hvor finner man soppen? Irriterende greier det der med at alle soppsankere alltid skal være så hemmelighetsfulle, men bor man i Oslo er det uten tvil en fordel om man har bil. Man kan selvfølgelig ta t-banen ut til Nord- eller Østmarka, men man kommer ikke unna at det er en del folk som plukker med seg soppen der. Regelen får være å gå så langt som mulig inn i skogen for å finne sin egen lille oase. Se etter blandingsskog med bjørk og bartrær. Traktkantareller er enklest å finne siden folk flest ikke vet hva det er.

Det finnes en web-tjeneste som hjelper deg litt på vei, men sikkert ikke så mye. Du kan jo teste den og komme med tilbakemelding i kommentarfeltet nederst i artikkelen: Artskart.no

Bonus på turen: Markjordbær!
Har du bil, blir mulighetene raskt flere. Jeg kjører som regel litt nord for Gardermoen. Her har vi noen steder som tydeligvis ikke er oppdaget av andre plukkere og som man kan ha i fred. Når vi plukker soppen bruker vi alltid kniv, slik at man ikke drar med seg røttene opp. I tillegg lar vi den minste soppen bli igjen. På den måten kan man komme tilbake etter en liten uke å fylle opp kurven igjen dersom værforholdene er gode. 



For mer info og tips om sopp så ta en titt på disse nettstedene:

Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening

Soppgleder

Det kan være smart å benytte seg av soppkontrollen. Mer info om det her:

Soppkontroll

 

Forvelling: enkelt og greit!
Målet for sesongen er å plukke nok sopp til å fylle fryseren for hele vinteren og våren. Denne gangen ble det nok til 5 - 6 middager. Det finnes mange måter å konservere soppen på, men jeg syns forvelling og frysing er den beste. Enkelt og greit: kok opp rikelig med vann, legg renset sopp i kjelen og la det koke opp. Sil av etter et par minutter og kjøl ned under kaldt vann. Pakkes porsjonsvis i fryseposer og merkes med dato. 


For soppturen trengs minimalt med utstyr. Det kan lønne seg å ha en god kniv med en børste på, for det er best å rense soppen så mye som mulig inne i skogen etterhvert som du plukker den. I tillegg trenger du en kurv, for soppen må ligge luftig. Denne soppkniven kan jeg anbefale! Har du tips om plukking av sopp? Bruk kommentarfeltet! 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar