søndag 27. mars 2011

Bondens Marked


Lørdag 26 mars var det igjen klart for Bondens Marked i Oslo. Denne gangen på Majorstuen. Bondens Marked er småskala produsenter / bønder som må oppfylle en del krav for å få bli med: Råvarene skal være lokale / sporbare, foredlingen skal ha et håndtverkmessig preg og produsentene skal selv stå for salget. Dette betyr at man får direkte kontakt med bonden eller produsenten selv. Her er det i det store og det hele økologisk, kortreist mat som står på agendaen.

Jeg syns det er fantastisk at flere og flere bønder og produsenter satser på nisjepregede produkter. Det er spesielt to årsaker til at dette er viktig; for det første tar man vare på de gamle tradisjonene, og på den andre siden blir det rom for eksperimentering og nye produkter basert på norske råvarer. Denne gangen var det mye rart og finne; bærsafter, oster, kjøtt, spekemat, spekefisk, sopp og mye mer. 

Etter en liten runde rundt bodene falt valget på kje kjøtt fra Reidar & Kjersti Stenberg. En hundrelapp for en middag for 2 er ikke dårlig! Selv om Bondens Marked ikke akkurat har som mål å være billigst mulig, er det jo bra at man kan få med seg en pose med ulike ting hjem uten å bli ruinert. Det er tøft at produktet kommer rett fra bonden til forbuker! I posen ble det også plass til pepperoni fra Heidal Landbruksprodukter. De lager ulike produkter med råvarer hentet fra egne dyr fra garden Øvre Bergdølmo.

Med årene har jeg sammen med dama fått mer og mer øynene opp for plukking av sopp. Derfor var det spesielt artig å slå av en prat med Morten Jødal som driver Soppgleder. Han har en del tørket sopp og noe som heter ”Kantameller” som er en kantarell-karamell. I tillegg driver han med soppkurs og har til og med gitt ut en dvd om plukking og videreforedling av sopp. Et bra produkt vi plukket opp sist Bondens Marked var i Oslo var ”Gledesdråper” som er en soppsoya med rik smak av skogssopp, rødvin og krydder. Genial som smaksforsterker i sauser, supper eller ragu. Som en kuriositet kan jeg nevne at dette produktet er rik på Umami… uten at det trenger å være så livsviktig…  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar