mandag 28. mars 2011

Franskmenn kan mat!


Man kan mene mye om franskmenn, men mat kan de. Å gå i en vanlig matbutikk i Frankrike blir en opplevelse i seg selv. I de store byene finner man som regel også mathaller med fisk, kjøtt, lokale produkter som ost, vin og grønnsaker. Det er ikke bare utvalget som er så fantastisk, det er også presentasjonen. Hver eneste produsent er stolt av sitt produkt og behandler det og presenterer det som det skulle vært gull og diamanter.

Å gå i en gjennomsnittlig dagligvarebutikk i Norge blir som en svart/hvit film i forhold. Varene er stort sett de samme uansett hva slags logo som står på handleposen og mesteparten av varene er enten tørket, fryst eller industribehandlet på en eller annen måte.

Jeg tror ikke nordmenn egentlig vil handle på denne måten. Vi er oppdratt til å handle de varene vi finner i butikken, for vi ”vet ikke om noe annet”. Pris har også fått for mye fokus. Ingen andre i verden bruker mer penger på bolig enn oss og samtidig bruker vi mindre og mindre på matvarer. Kanskje vi prioriterer feil? Hva er vitsen med et kjøkken til en halv million hvis man kun skal bruke det til å varme opp en vakuumert pose med industrimat? 

Her er en liten videosnutt av en relativt ordinær ostedisk på et av markedene i Lyon. Noe for Kiwi og Rema?? Lyon har oppfostret Paul Bocuse, verdens viktigste person innenfor moderne kokkekunst og forbilde for våre beste kokker i Norge. 

1 kommentar: